Nasveti pred nakupom

Nasveti pred nakupom

► Nasveti pred nakupom

Kaj je dobro vedeti pred nakupom vodne postelje ?

Preden se odločite za nakup vodne postelje si pridobite čim več informacij kaj je pri vodnih posteljah pomembno in kar vas še posebno zanima. Priporočamo podroben pregled spletnih strani ponudnikov vodnih postelj in vzpostavitev kontakta z njimi  preko telefona ali elektronske pošte. Še bolje pa je, da se pri ponudnikih, ki imajo razstavni salon oglasite osebno in se o vsem kar vas zanima bolj podrobno pogovorite ter si vodne postelje pobliže ogledate in preizkusite.

 


Vodna postelja za eno ali dve osebi ?

Vse vodne postelje so na voljo z enim ali dvema vodnima jedroma. Modeli z enim vodnim jedrom so namenjeni spanju predvsem eni osebi saj imajo vključeno eno vodno jedro i n en grelni sistem.

Modeli z dvema vodnima jedroma so namenjeni spanju dveh oseb in imajo vključeni dve ločeni  vodni jedri in dva grelna sistema. Pri spanju dveh oseb je to zelo pomembno saj se za vsako vodno jedro določi količina vode glede na težo osebe. Dva grelna sistema pa omogočata nastavitev željene temperature vsakega jedra ločeno. Pri dveh vodnih jedrih tudi ne prihaja do motenja partnerjev med seboj pri obračanju ali vstajanju iz postelje.


Velikost vodne postelje ?

Pri velikosti vodne postelje se priporoča največja dimenzija postelje, ki vam jo dopušča prostor in razpored pohištva v spalnici oziroma vsaj 20cm daljša od višjega partnerja.


Vgradna ali samostojna postelja ?

Načeloma je vsako vodno posteljo mogoče vgraditi v obstoječi posteljni okvir. Pri vgradnem sistemu obdržite zunanji izgled vaše postelje, nosilni podstavek pa se prilagodi obstoječemu okvirju. Pri vgradnem sistemu je kar nekaj slabosti v primerjavi s samostojnim modelom ( omejeni ste na dimenzijo obstoječe postelje – ni možna večja dimenzija, oteženo je postiljanje saj ležišča ne morete dvigniti in napeti rjuhe kakor pri klasični vzmetnici saj je potrebno rjuho tlačiti med leseni okvir in penasto stranico..). Samostojni modeli ( brez okvirjev ) poleg ostalih prednosti ( ni trdih lesenih robov, možnost večjih dimenzij.. ) omogočajo tudi lažji dostop in postiljanje postelje.


Kako pa je s predali pod posteljo ?

Vkolikor želite izkoristiti prostor pod posteljo za shranjevanje se lahko odločite za podstavek z različnim številom predalov. Pri izbiri predalov lahko izbirate tudi strani odpiranja, pri čemer pa morate biti pozorni na to, da imate dovolj prostora za odpiranje le teh. Predali se lahko izdelajo le pri samostojnih modelih postelj.


Kakšno prevleko izbrati ?

Večina ponudnikov vodnih postelj ima možnost izbire različnih modelov prevlek glede na želje in potrebe stranke. Prevleke se med seboj razlikujejo po debelini, materialu ter alergikom namenjene prevleke iz antialergijskega programa. Nekateri ponudniki imajo tudi možnost prevleke z različnimi nadgradnjami npr. spominsko peno, ki ustvari bolj kompaktno ležišče. Večje dimenzije prevlek so za lažje čiščenje in pranje opremljene s sredinsko zadrgo. Nekatere prevleke imajo tudi možnost menjave zgornjega dela z drugim modelom – so med seboj kompatibilne.


Dušenje vodne postelje ?

Priporočena je najvišja stopnja dušenja vodnih jeder 100%, kar pomeni umiritev postelje v 1-2 sec. po premiku vašega telesa. Najvišja stopnja dušenja se priporoča tudi z razlogom, da se dušenje pri vsaki vodni postelji z leti zmanjša. Za koliko se bo dušenje z leti zmanjšalo pa je odvisno od več dejavnikov in sicer pri vsaki postelji drugače ( teža uporabnika, način spanja, obračanje... ).


Kako je s trdoto vodne postelje ?

Vodne postelje imajo v primerjavi s klasičnimi ležišči prednost, da si trdoto ali mehkobo ležišča lahko vsak sam kadarkoli prilagaja  z dodajanjem ali odvzemanjem vode. Pri Dual sistemu je prednost, da si vsak partner določi količino vodo, ki mu najbolj ustreza glede na telesno težo in spalni položaj.

Na ta način si kupec prihrani skrbi ali naj se odloči za nakup tršega ali mehkejšega ležišča.